20 July 2011

Baik dibalas baik,buruk pun dibalas baik..okay? ^.^

Dear diary...

Pakcik sebelah rumah I memang garang sangat2..first time jumpa dia,orang cakap Assalamualaikum pakcik,dia buat dek jee..emm takpela..orang tua...(dalam hati)..second time dia nak park van,Baby BLE termasuk sikit kat kawasan pagar rumah dia..kita pun tanyalah..pakcik..tak boleh masuk ke..nak saya alih ke..dia buat dek lagi..tanya lagi sekali dia jegil mata..fuh takut wooo...and then third time park kereta Kak Iffa depan rumah sebab ,malas nak buka pintu gate...tengah2 syok2 tengok tv (ngelat kerrr???wehhh bukan tau, rehat la 1pm-2pm..hihi)sekali PonnnPonnnnn...panjang punya hon pakcik bagi..bila keluar pkcik membebel,apa la karang aku langgor(memandai je buat loghat perak padahal pakcik orang kl hehe) marah..belajar tinggi2 potpetpotpetpotpet....dan bersambunglah selama 10 minit dia memarahi saya.huk.

Okay kalau nak tahu sebenarnya kereta tu masuk siiikiiit je kat depan pagar rumah dia.dia boleh je masuk..biasalah orang tua.tapi bila satu pihak tu panas,kita jangan panas juga.sama lah kalau antara kawan2 pun..kalau let say kamu ada salah faham ke apa,and kawan kamu cakap kasar2,jangan balas kasar2.kita lembutkan percakapan kita.Tak salah kan?? Takut orang kata kita hipokrit??Nabi Muhammad S.A.W walaupun orang di zaman itu menzalimi dia tapi tetap membalas dengan penuh lemah lembut.Baginda hipokrit ke??..Hmm..sebenarnya ni peringatan juga for myself.Kadang2..temper tu boleh terlepas jugak..

Okeh berbalik kepada pakcik tu..dia kan marah2..jadi saya n Kak Iffa cakap ye pakcik..kami minta maaf..sambil senyum2 walaupun dalam hati mendidih hehehe...Nak dijadikan cerita,semalam ada lori park betul2 depan rumah. Sebab tunggu lama sangat lori tu masih tak blah2,jadi park jela kat lorong2 gelap di tepi rumah huk2..terpaksa.Nak mengamuk2 pun apa gunanya kan.Percakapan kita,perlakuan kita menggambarkan keperibadian.Takkan nak mengamuk2 marah2 disitu.Elok2 je tarik hand break pakcik tu pun panggil..dik2..lori dah keluar.Ohh rupanya lori pakcik tuu..Dia siap bukakan pintu pagar lagi kat I jangan main2 hehhee..haaaa..rasa bersalah la tu..Bila orang buat kita,kita balas dengan baik,walaupun mula2 orang kata kita macam2 atlast dia akan sedar jugak kan???Cuba kalau masa pakcik2 tu marah2 and saya pun keluar cakap hek elehhh pakcikkkk,kereta gua terkena sikitt je ahhh..tak kacau umah pakcik ponn..poyo arr..mesti keadaan lebih buruk kan?mesti pakcik tak bukakan pintu kan??hihi....

A good character is the best tombstone.  Those who loved you and were helped by you will remember you when forget-me-nots have withered.  Carve your name on hearts, not on marble.  ~Charles H. Spurgeon

4 comments:

juju-curvy said...

padan muka p.cikkkk

♥ p a a n i ♥ said...

wahh...suke la bce entry zatul ni!!

Nisa Isha said...

hehe berbaik2lah dgn jiran anda.. :)

IrA said...

haha entry pakcik jiran rumah saya kiki

Post a Comment